Jika anda sukakan masakan yang murah tapi sedap, anda boleh cuba gunakan sotong kering sebagai hidangan utama.
Berikut merupakan resepi penuh bahan-bahan serta cara penyediaan. Untuk memudahkan lagi proses memasak, sila rujuk video yang telah disediakan di dalam entri ini.
Resepi: Sambal Sotong Kering
Oleh: Butterlaici
Bahan-Bahan
• 100g sotong kering
• 4 cawan air
• 2 ikat daun pandan
• 5 ulas bawang putih
• 1 inci halia
• ½ biji bawang Holland
• 5 sudu besar cili giling
• 3 sudu besar gula
• 3 sudu kecil garam
• 1 sudu besar serbuk perasa
• 10g gula melaka
• 4 sudu besar air asam jawa
• Minyak masak
Masa Penyediaan
• 10 jam
Masa Memasak
• 45 minit
Saiz Hidangan
• 4 orang
Cara Penyediaan
1. Rendam sotong kering dengan air semalaman.
2. Panaskan kuali dan rebus sotong yang telah direndam.
3. Masukkan air dan 1 ikat daun pandan bagi menghilangkan bau busuk sotong kering.
4. Rebus sehingga empuk.
5. Sementara itu, kisar bahan-bahan seperti bawang putih, halia, bawang Holland dan air sehingga halus.
6. Angkat sotong yang telah direbus tadi.
7. Panaskan kuali dan masukkan minyak masak.
8. Tumis bahan-bahan kisar, cili giling, 1 ikat daun pandan, gula, garam, serbuk perasa dan gula melaka sehingga naik minyak.
9. Masukkan sotong yang telah direbus dan air asam jawa.
10. Kacau sehingga masak.
Berikut merupakan resepi penuh bahan-bahan serta cara penyediaan. Untuk memudahkan lagi proses memasak, sila rujuk video yang telah disediakan di dalam entri ini.
Resepi: Sambal Sotong Kering
Oleh: Butterlaici
Bahan-Bahan
• 100g sotong kering
• 4 cawan air
• 2 ikat daun pandan
• 5 ulas bawang putih
• 1 inci halia
• ½ biji bawang Holland
• 5 sudu besar cili giling
• 3 sudu besar gula
• 3 sudu kecil garam
• 1 sudu besar serbuk perasa
• 10g gula melaka
• 4 sudu besar air asam jawa
• Minyak masak
Masa Penyediaan
• 10 jam
Masa Memasak
• 45 minit
Saiz Hidangan
• 4 orang
Cara Penyediaan
1. Rendam sotong kering dengan air semalaman.
2. Panaskan kuali dan rebus sotong yang telah direndam.
3. Masukkan air dan 1 ikat daun pandan bagi menghilangkan bau busuk sotong kering.
4. Rebus sehingga empuk.
5. Sementara itu, kisar bahan-bahan seperti bawang putih, halia, bawang Holland dan air sehingga halus.
6. Angkat sotong yang telah direbus tadi.
7. Panaskan kuali dan masukkan minyak masak.
8. Tumis bahan-bahan kisar, cili giling, 1 ikat daun pandan, gula, garam, serbuk perasa dan gula melaka sehingga naik minyak.
9. Masukkan sotong yang telah direbus dan air asam jawa.
10. Kacau sehingga masak.
Tags:
lunch