Roti Jala Kuning Kunyit
Roti jala merupakan hidangan pagi masyarakat Melayu yang sangat popular dan sangat baik untuk kesihatan. Roti jala amat sesuai dimakan bersama-sama kari ayam atau daging. Berikut merupakan resepi penuh bahan-bahan serta cara penyediaan. Untuk memudahkan lagi proses memasak, sila rujuk video yang telah disediakan di dalam entri ini. Resepi: Roti Jala Kuning Kunyit Oleh: Butterlaici Bahan-Bahan • 1 cawan santan cair • 150g tepung gandum • 2 cawan air • 1 sudu kecil garam • 1 sudu kecil serbuk kunyit • 1 biji telur • 2 sudu besar minyak masak Masa Penyediaan • 10 minit Masa Memasak • 20 minit Saiz Hidangan • 4 orang Cara Penyediaan 1. Kisar bahan-bahan seperti santan, tepung gandum, air, garam, serbuk kunyit, minyak masak dan telur. 2. Kisar bahan-bahan sehingga halus dan sebati. 3. Tapis bahan-bahan kisar tadi. 4. Masukkan ke dalam acuan roti jala. 5. Panaskan kuali dan sapu sedikit minyak masak. 6. Masukkan adunan tadi dan masak selama 1 minit untuk